Objem prodeje NFT dosáhl v první polovině roku 2021 2,5 miliardy dolarů

3 min read

Trh s nezaměnitelnými tokeny (NFT) dosáhl v první polovině roku 2021 objemu prodeje 2,5 miliardy dolarů, uvádí zpráva agentury Reuters s odvoláním na data z kryptoanalytické platformy DappRadar.

Objem prodeje NFT dosáhl v první polovině roku 2021 2,5 miliardy dolarů

NFT jsou kryptograficky jedinečné tokeny, které lze propojit s digitálním obsahem, jako je umění a hudba. V loňském roce činil prodej NFT pouze 13,7 milionů dolarů. V prvním čtvrtletí roku 2021 však zájem o digitální aktiva explodoval, když se sektor dostal do uměleckého světa, přičemž jeden NFT se v únoru na vrcholu hypu prodal za rekordních 69 milionů dolarů. Někteří předpovídali, že bublina praskne.

Objem prodeje NFT na první pololetí je 2,5 miliardy dolarů

Jednotlivé NFT se nadále prodávaly za miliony dolarů; právě minulý týden prodal tvůrce world wide webu Tim Berners-Lee NFT představující zdrojový kód webu za 5,4 milionu dolarů a na konci června digitální umělec FEWOCiOUS prodal sbírku NFT za 2,1 milionu dolarů.

Mezitím ukazují údaje ze sledovače transakcí NFT NonFungible, že zájem nemizí. Kupující od března stále každý týden převyšují počet prodejců a celkový prodej je 10 000 až 20 000 NFT za týden.

Objem prodeje NFT dosáhl v první polovině roku 2021 2,5 miliardy dolarů

Měsíční objemy prodeje na jednom z největších trhů NFT, OpenSea, dosáhly v červnu rekordních maxim. A investice v tomto odvětví stále rostou. NFT tržiště Rarible uzavřelo kolo financování série A ve výši 14,2 milionu dolarů, zatímco produkční společnost NFT Genius získala v investičním kole vedeném Markem Cubanem 4 miliony dolarů. Společnost Fox Corporation mezitím investovala 100 milionů dolarů do nového studia NFT.

Na NFT se však snáší také kritiky, zejména pokud jde o nedostatek jasnosti regulací a jejich uhlíkovou stopu.

Interpretace dat je také obtížná, protože analytické platformy se liší v tom, jaké metriky sledují. Objem prodeje uvedeného na platformě NonFungible za první pololetí roku 2021 je téměř poloviční než uvádí DappRadar, částečně proto, že vylučuje NFT používané v decentralizovaných financí (DeFi).

Příběhy o úspěchu NFT

Po celou první polovinu roku 2021 byly nejoblíbenějšími NFT sportovní a sběratelské předměty, uvádí NonFungible. V poslední době však společnost Top Shot, tržiště americké národní basketbalové asociace, zaznamenalo pokles objemu prodeje.

Tržby na platformě, která umožňuje fanouškům nakupovat a obchodovat s video „momenty“ jejich oblíbených sportovních okamžiků ve formě NFT, jsou za poslední tři měsíce téměř poloviční; cena „momentu“ klesla z vrcholu 182 dolarů v únoru na 27 dolarů v červnu, uvádí DappRadar.

Mezitím se další NFT dostaly do popředí. Pozoruhodné příběhy o úspěchu zahrnují The Bored Ape Yacht Club, soubor 10 000 NFT s digitálními lidoopy. Průměrná cena jednoho z nich je v současné době 3 600 dolarů – což je nárůst o 1 574% oproti jeho zaváděcí ceně 215 dolarů v dubnu.

Velmi oblíbená série CryptoPunks NFT také nadále zaznamenává úspěch, zatímco tvůrci Lava Labs doufají, že svou popularitu zopakují u Meebits, série 3D avatarů vykreslených ve voxels.

Jak vytvořit NFT a prodávat jej – Rarible návod

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *