Co je Avalanche?

6 min read

V tomto článku se blíže podíváme na to, co je Avalanche. V decentralizovaném ekosystému označuje síť vrtvy 1 blockchain, zatímco protokol vrstvy 2 je integrací třetí strany, kterou lze použít ve spojení s blockchainem vrstvy 1. Avalanche v poslední době získává značnou trakci mezi Blockchainy vrstvy 1.

Co je Avalanche?

Avalanche je rychle rostoucí blockchainová Proof-of-Stake platforma pro smart kontrakty.

Jednou z nejslibnějších hodnot jsou časy blokování s nízkou latencí přibližně jednu sekundu. Díky vysokému výkonu a plné kompatibilitě s Ethereum Virtual Machine (EVM) poskytuje Avalanche jeden z nejlepších uživatelských zážitků ze všech blockchainů vrstvy 1.

Jako škálovatelný blockchain může Avalanche dosáhnout vysoké propustnosti 4500 transakcí za sekundu při zachování adekvátní decentralizace. Dnes má síť nejvyšší počet validátorů zajišťujících síť ze všech protokolů Proof-of-Stake.

Síť Avalanche je založena na byzantském protokolu, který byl poprvé zmíněn ve výzkumném dokumentu z roku 2018 vydaném pseudonymní skupinou Team Rocket. Později profesor Cornell University Emin Gün Sirer a další výzkumníci protokol vylepšil. Brzy poté Sirer začal pracovat na platformě pro smart kontrakty. Po dvou letech technického vývoje byl Avalanche uveden na mainnet v září 2020.

Mnoho dnešních decentralizovaných sítí je postaveno na starých konsensuálních protokolech, které mohou čelit problémům se škálováním. V mnoha blockchainových sítích je blokového konsensu dosaženo hlasováním z uzlů, ale takové konsensuální systémy mohou se zvyšováním počtu uzlů bojovat se škálováním.

Pro srovnání, Avalanche vytváří konsensus s náhodným výběrem uzlů. Unikátní konsensuální systém ve spojení s řadou kryptografických technik zajišťuje, že všichni aktéři v síti jsou na stejné stránce.

Architektura

Avalanche je v současné době jediným blockchainem, který pojme více než jeden blockchain s vlastním konsensem.

Ve své současné podobě se síť Avalanche skládá ze tří integrovaných blockchainů ověřovaných společnou sadou validátorů: Exchange Chain (X-Chain) pro vytváření a výměnu aktiv, Platform Chain (P-Chain) pro vytváření podsítí a Contract Chain (C-Chain) pro vyztvoření smlouvy EVM.

Převážná část aktivity probíhá v řetězci C kompatibilním s EVM.

Soustředěný na škálovatelnost a snadné použití, Avalanche poskytuje nástroje potřebné k vytváření přizpůsobených blockchainů nazývaných podsítě. Podsíť je nezávislý blockchain v síti Avalanche provozovaný vlastní sadou validátorů.

Jelikož je Avalanche plně kompatibilní s aktivy a nástroji Etherea, dokáže uspokojit různé potřeby stávajícího ekosystému vývojářů kryptoměn. Kompatibilita Avalanche s EVM umožňuje vývojářům bezproblémově přenášet své decentralizované aplikace z Etherea.

Síť je kompatibilní s MetaMask, preferovanou peněženkou Web3 pro uživatele Etherea. To znamená, že uživatelé DeFi, kteří interagují s Avalanche, mají podobnou zkušenost s používáním Etherea. Prostřednictvím Avalanche Bridge mohou uživatelé snadno přenášet svá aktiva do Avalanche a užívat si levné poplatky za síť.

The Avalanche-Ethereum Bridge Goes Live | by ProtoFire.io | ProtoFire Blog  | Medium
zdroj: medium

Avalanche ekosystém

V posledních týdnech nabral Avalanche v sektoru DeFi na obrátkách, jako to měli Solana a Polygon v první polovině roku. Podle údajů společnosti DeFi Llama blockchain v současné době obsahuje celkovou uzamčenou hodnotu 6,72 miliard USD.

Ačkoli Avalanche žije na mainnetu jen rok, již nyní hostí ekosystém automatizovaných tvůrců trhu (AMM) a pujčovacími protokoly. Podporuje také různé infrastrukturní projekty skládající se z peněženek, oráklů, úložišť a nástrojů pro analýzu dat.

New Dapps launching on Avalanche. What's everyone's favorite? Looking  forward to PartySwap, Benqi and currently using Pangolin.: Avax

Stejně jako mnoho jiných konkurentů vrstvy 1, Avalanche Foundation využila token AVAX jako pobídku k připojení nových uživatelů do sítě. 18. srpna zahájila společnost Avalanche program na těžbu likvidity za 180 milionů dolarů s názvem Avalanche Rush. Od oznámení bylo z Etherea přemostěno přes 1,5 miliardy dolarů, celková hodnota sítě prudce vzrostla a AVAX vyskočil o více než 200% na ceně.

Program oznámil integraci Aave a Curve, dvou z nejpoužívanějších aplikací DeFi.

Od spuštění Avalanche Rush se Aave, Curve a SushiSwap rozrostly. Růst ekosystému však vedly projekty postavené na Avalanche, jako jsou BENQI, Pangolin a Trader Joe.

Pangolin, klon Uniswap, je nejlepší decentralizovanou burzou na Avalanche. Podobně jako Uniswap, platforma umožňuje uživatelům přepínat mezi tokeny. TVL má 376,8 milionu dolarů a týdenní objem obchodování je v průměru téměř 1 miliardu dolarů.

Trader Joe je další automatizovaný tvůrce trhu pro výměnu tokenů, který se objevil v posledních několika měsících. Trader Joe již obsahuje celkovou uzamčenou hodnotu 729,6 milionu dolarů, což je více než u Pangolinu. Platforma umožňuje poskytovatelům likvidity vydělávat tokeny zvané JOE a držitelé tokenů mohou také vydělávat poplatky za protokoly stakováním JOE.

Dominantním projektem v ekosystému Avalanche je dnes BENQI, decentralizované tržiště s půjčkami, které od zahájení v srpnu přilákalo celkovou hodnotu 1,3 miliardy dolarů. Avalanche Foundation zahájila s BENQI iniciativu na těžbu likvidity v hodnotě 3 miliony dolarů, přičemž tokeny projektu QI a AVAX byly distribuovány těžařům likvidity.

Síť také hostí několik agregátorů výnosů podobných těm jako Yearn.Finance. Nejoblíbenějšími agregátory jsou Yield Yak a SnowBall, které pomáhají poskytovatelům likvidity automaticky stakovat svůj kapitál k optimalizaci výnosu, který vydělávají na svých držbách.

Kromě toho se očekává, že bude spuštěno mnoho NFT projektů, protože sektor zažívá rychlý růst. Jedním z nejpopulárnějších projektů NFT založených na Avalanche dnes je Avax Apes, sbírka 10 000 náhodně generovaných opic.

Budoucnost Avalanche

V roce 2021 přiměly problémy se škálovatelností na Ethereu mnoho uživatelů DeFi k prozkoumání nových blockchainových ekosystémů. Avalanche těžila z rostoucí komunity uživatelů.

Vzhledem k tomu, že kryptoměny, DeFi a NFT stále přitahují více uživatelů, má Avalanche dobrou pozici k rozkvětu. Díky kompatibilitě s Ethereem, vysokorychlostním transakcím a řadě populárních aplikací DeFi je Avalanche na cestě stát se jednou z nejlepších sítí vstvy 1.

Lidé závislí na obchodování s kyptoměnami – příznaky a léčba na klinice Castle Craig

Roman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *