On-chain analýza – základy a nejlepší poskytovatelé on-chain dat v roce 2024

22 min read

Pokud se pohybujete v blockchainovém prostoru, je pravděpodobné, že jste se setkali s pojmy jako on-chain data, on-chain transakce, on-chain analýza a on-chain metriky. A pokud jste právě začali sledovat tuto nově vznikající technologii, pak může být získání vhledu do konceptů on-chain dat nebo on-chain analýzy trochu složité. Na konci tohoto článku, doufejme, odejdete se slušným porozuměním tomuto klíčovému blockchainovému tématu.

Rekapitulace: Co je blockchain?

Než však vstoupíme do světa on-chain dat, udělejme si rychlou rekapitulaci toho, co Blockchain je:

I když průlom blockchainu v populární kultuře je často připisován Satoshi Nakamotovi za jeho revoluční vynález Bitcoinu, původními mozky za myšlenkou kryptograficky zabezpečeného řetězce jsou Stuart Haber a W. Scott Stornetta. Tito dva akademičtí vědci navrhli v roce 1991 vývoj a implementaci digitálního nástroje založeného na časových razítkách, který měl zajistit, aby cenné dokumenty publikované na webu byly trvalé a odolné proti neoprávněné manipulaci. „Protokol“ by podporoval a ověřoval, že dokument existoval v určitém okamžiku v určité určité verzi.

Dnešní nejpopulárnější blockchainové protokoly obsahují mnoho původních charakteristik. Laicky lze veřejný blockchain definovat jako digitální řetězec skládající se z bloků, kde každý blok obsahuje tranše cenných informací a jedinečný alfanumerický kód známý jako hash. Blok není označen pouze svým vlastním unikátním hashem, ale také hashem předchozího bloku – systém, díky kterému je téměř nemožné hacknout blockchainy, jakmile dosáhnou určité délky. Koncepčně je blockchain definován jako digitální veřejná účetní kniha sestávající ze záznamů distribuovaných přes širokou síť uzlů, kde jediný uzel (tj. počítačový systém), osoba nebo organizace není oprávněna jednostranně provádět změny nebo řídit tok informací.

Technologie blockchain pokládá základy pro potenciální posun od centralizovaných finančních a informačních systémů k decentralizovaným veřejným sítím, které umožňují „nedůvěryhodný“ přenos hodnoty a informací.

Co jsou on-chain data?

On-chain data zahrnují informace o všech uskutečněných transakcích v určité blockchainové síti – nebo jinak řečeno – všechny informace zapsané na blocích blockchainu. V případě veřejného blockchainu jsou tyto informace dostupné všem, aby je mohli vidět. Údaje lze obecně rozdělit do tří odlišných kategorií:

  1. Transakční údaje (např. odesílací a přijímací adresa, převedená částka, zbývající hodnota pro určitou adresu)
  2. Bloková data (např. časová razítka, poplatky pro těžaře a validátory, odměny)
  3. Kód smart kontraktu (tj. kodifikovaná obchodní logika na blockchainu)

On-chain vs. off-chain data

Transakce off-chain (mimo řetězec) nejsou (nebo alespoň ne plně) prováděny a zaznamenány na blockchainu. To je v ostrém kontrastu s transakcemi on-chain (v řetězci), kde k přenosu hodnoty dochází v síti blockchain, a proto je zaznamenán.

V tradičnějším smyslu lze tyto dva druhy transakcí chápat jako postupy „zaznamenané“ a „nezaznamenané“: Představte si scénář, kdy jste povinni převést částku peněz na účet X. Převod můžete provést tak, že budete postupovat podle tradiční rutiny převodu hodnoty na bankovní účet X prostřednictvím vašeho bankovního účtu nebo některé třetí strany, jako je Paypal. Případně můžete upřednostnit vyrovnání pomocí jiných postupů, jako jsou kupony financování a sdílení kódu s X nebo jednoduše výměna hesla PayPal s X. Zatímco v prvním případě banka nebo poskytovatel třetí strany obvykle účtuje svým zákazníkům poplatek, alternativní postupy umožňují jednotlivcům vyhnout se transakčním nákladům.

Podobně v blockchainovém ekosystému mohou transakce off-chain probíhat různými způsoby. Nejjednodušší off-chain vypořádání zahrnuje výměnu soukromých klíčů, jejichž prostřednictvím je zaručen plný přístup k prostředkům vlastníka. Nyní nás to vybízí k zamyšlení nad možnými důvody, proč by se strana rozhodla pro transakci mimo řetězec před transakcí v řetězci. Jeden klíčový faktor se týká vysokých transakčních nákladů na směnu kryptoměn, jako je Bitcoin (a to nemluvíme o Ethereu). Zejména u malých transakcí může poplatek překročit částku, která má být převedena, v důsledku čehož je taková transakce při provádění on-chain ekonomicky neproveditelná. V tomto případě je na výběr mnoho alternativních řešení, jako BTC Ligtning Network apod., ale ty na větší míru adopce teprve čekají. Výkon je dalším zásadním faktorem: On-chain transakce nejsou omezeny pouze rychlostí, ale také velikostí. V důsledku toho může být velmi nákladné ukládat větší množství dat v řetězci.

On-chain analýza a metriky

On-chain analýza je nově se rozvíjející obor, jehož cílem je extrahovat a zkoumat množství dostupných dat o veřejných blockchainových transakcích, aby se usnadnilo lepší rozhodování. Její nástroje a techniky se často používají pro obchodní a investiční účely.

Jednou z prvních populárních metrik on-chain byla Coin Days Destroyed , která byla představena v roce 2011 ke sledování aktivity v bitcoinové síti. Spuštění poměru Network Value-to-Transaction (NVT) Coin Metrics v roce 2017, metody oceňování BTC s přihlédnutím jak k jeho tržní kapitalizaci, tak skutečnému využití z hlediska síťových transakcí, vedlo k širšímu zájmu o analýzu on-chain.

Dnes existuje velké množství podobných a často sofistikovanějších on-chain indikátorů. V další části tohoto článku představím různé on-chain data a analytické nástroje, které uživatelům umožňují hrát si a dozvědět se více o on-chain indikátorech.

Populární poskytovatelé on-chain datových a analytických nástrojů – souhrn

Zde jsme shrnuli nejoblíbenější společnosti zabývající se analýzou blockchainu.

  1. Coin Metrics
  2. Glassnode
  3. Chainalysis
  4. Dune Analytics
  5. IntoTheBlock
  6. CryptoQuant
  7. Santiment
  8. DeFi Llama
  9. Nansen
  10. Messari

Top platfromy pro on-chain analýzu

Množství energie, času a peněz potřebné k provozování uzlu, ukládání a udržování kopie celého blockchainu není v dosahu každého jednotlivce nebo organizace. Logicky shromáždit, strukturovat a analyzovat data blockchainu je ještě obtížnější úkol. Naštěstí se za posledních několik let objevily různé společnosti, které uživatelům nabízejí data v řetězci i mimo něj.

Coin Metrics

On-chain analýza - základy a nejlepší poskytovatelé on-chain dat v roce [current_date format=Y]Posláním společnosti Coin Metrics, založené v roce 2017, je poskytovat investorům hloubková data trhu týkající se všech hlavních kryptoměn.

Coin Metrics nabízí transparentní a vysoce využitelná data pro různé zúčastněné strany v oboru, jako jsou finanční podniky, média a výzkumná pracoviště, stejně jako fondy. Data Coin Metrics pomáhají uživatelům rozvíjet hodnotu a dosahovat lepšího zapojení s aktivy založenými na blockchainu. Je to také docela užitečné pro pochopení ekonomických a provozních aktivit na veřejných blockchainech. Nabízejí čtyři produkty:

1) Síťová data (např. vizualizační nástroje, toky kryptoměnových burz, metriky stáří mincí, pozadí transakcí)

2) Údaje o trhu zahrnující 20 největších světových burz

3) Indexy

4) Data třetích stran (např. zdroj sentimentu na Twitteru)

Portfolio produktů Coin Metrics doplňují nástroje pro tvorbu vzorců, starší a referenční grafy.

Glassnode

On-chain analýza - základy a nejlepší poskytovatelé on-chain dat v roce [current_date format=Y]Společnost Glassnode se sídlem ve Švýcarsku je v oblasti blockchainu známá pro svou stále se rozšiřující řadu inovativních indikátorů on-chain. Online platforma společnosti se velmi snadno používá díky skvělému uživatelskému rozhraní. I s bezplatným tarifem máte přístup k široké sadě datových bodů. Glassnode také pravidelně publikuje podrobné zprávy – on-chain insights. Kromě toho se uživatelé mohou dozvědět o různých konceptech a indikátorech on-chain analýzy v bezplatné „akademii“ Glassnode.

Glassnode, široce známá svými hloubkovými zprávami o tržních ukazatelích pro několik kryptoměn, poskytuje mmnoho inovativních nástrojů, které nabízejí nové způsoby, jak zůstat v obraze s výkyvy trhu. Živá data platformy vám otevřou několik grafů a panelů s podrobnými informacemi o aktivitě adres, zůstatcích, růstu, hodlerech atd.

Cena

Glassnode nabízí třívrstvé balíčky s bezplatným, pokročilým a profesionálním plánem. Pokročilý plán stojí 29 USD/měsíc (roční platba) a 39 USD při měsíční platbě. Profesionální plán stojí 799 USD měsíčně (roční platba).

Chainalysis

On-chain analýza - základy a nejlepší poskytovatelé on-chain dat v roce [current_date format=Y]Chainalysis je spíše tradičním nástrojem pro analýzu blockchainu, který se zaměřuje na poskytování řešení pro dodržování předpisů vládám a regulačním orgánům. Umožňuje vám sledovat transakce, vizualizovat komplexní data a provádět analýzu rizik.

Hlavním cílem Chainalysis je bojovat proti zločinu, přinést transparentnost do blockchainového průmyslu a vybudovat důvěru. Tento nástroj umožňuje vládám, podnikům a bankám pochopit, jak investoři a cypherpunkové používají kryptoměnu.

Chainalysis má sledování transakcí pro všechna krypto aktiva. Používají jej uživatelé z více než 70 zemí a spoléhá se na něj více než 700 organizací. Nástroje se zabývají vyšetřováním a dodržováním předpisů. Kromě tradičních blockchainů sleduje také DeFi protokoly a NFT kolekce.

Cena

Cena závisí na uživateli. Musíte kontaktovat tým a určuje se podle rozsahu žádaných služeb.

Dune Analytics

On-chain analýza - základy a nejlepší poskytovatelé on-chain dat v roce [current_date format=Y]

Dune Analytics se zabývá především on-chain daty blockchainu Ethereum a umožňuje uživatelům přistupovat, analyzovat a vizualizovat smart kontrakty do grafů a zpráv. Analytický web poskytuje užitečné statistiky trhu a zprávy extrahované z on-chain dat.

Dune Analytics zachycuje základní myšlenku Web3: že data by měla být zdarma pro všechny. Uživatelé se účastní prostředí podobného fóru, kde publikují, sdílejí a komentují data. Dobrá věc na Dune je, že kdokoli má přístup ke svým datům zdarma, protože je sdílí komunita.

Nástroj aktuálně nabízí data pro Ethereum, Binance Smart Chain a Gnosis Network. Dune Analytics je silně zaměřena na DeFi. Většina uživatelů jej používá ke zkoumání decentralizovaných burz, lending protokolů, zalistování na OpenSea a tak dále. Uživatelé mohou také procházet data pro řešení L2 Ethereum, jako je Optimism a Polygon.

Cena

Dune nabízí bezplatný balíček s vlastními řídicími panely, sdílením grafů, maximálně třemi dotazy a dalšími. Profesionální úroveň stojí 390 USD/uživatel/měsíc.

IntoTheBlock

On-chain analýza - základy a nejlepší poskytovatelé on-chain dat v roce [current_date format=Y]IntoTeBlock je více než jen on-chain analytická platforma, přední technologická společnost pro datovou analýzu, která využívá špičkový systém AI k poskytování užitečných informací pro kryptoměnový průmysl. IntoTheBlock zjednodušuje analýzu on-chain pro začínající i zkušené obchodníky.

Kromě toho jsou všechny funkce dostupné za velmi rozumnou cenu. Blockchainové indikátory IntoTheBlock jsou rozděleny do čtyř hlavních skupin:

1) Vlastnictví (poskytuje informace založené na koncentraci vlastnictví)

2) Finanční (zahrnuje informace o ceně, aby poskytly náhled na ziskovost / peněžní hodnotu transakcí)

3) Síť (růst uživatelů, vzorce transakční aktivity , náklady)

4) Sociální (metriky Telegram a Github).

Cena

Budete rádi, když víte, že IntoTheBlock má bezplatnou 7denní zkušební verzi bez nutnosti kreditní karty. Tuto prvotřídní službu si můžete předplatit za pouhých 10 USD měsíčně.

CryptoQuant

On-chain analýza - základy a nejlepší poskytovatelé on-chain dat v roce [current_date format=Y]CryptoQuant je poskytovatel blockchainových dat se sídlem v Soulu, který se zaměřuje na téměř všechny populární kryptoměny, včetně Bitcoinu, Etherea, Dogecoinu, Monero, Solana, Tetheru atd.

CryptoQuant poskytuje uživatelům jak on-chain, tak exchange data. Nástroj sbírá data z různých blockchainových sítí díky jejich transparentnosti. Pro tržní data nástroj poskytuje data tím, že pracuje s řadou spotových a derivátových burz

Jeho data, která jsou dostupná přes API nebo přímo v Pythonu, R a Excelu, lze rozdělit do čtyř podmnožin:

1) On-chain data

2) Exchange data

3) Miner data

4) Network data

Cena 

CryptoQuant nabízí bezplatný plán s mnoha metrikami. Pak nabízí tři plány, včetně Advanced, Professional a Premium za 29 USD/měsíc, 99 USD/měsíc a 799 USD/měsíc.

Santiment

On-chain analýza - základy a nejlepší poskytovatelé on-chain dat v roce [current_date format=Y]Jedná se o podrobný nástroj pro analýzu trhu, který poskytuje přesné zdroje dat, signály s nízkou latencí, vlastní sledování trhu, upozornění, rozložení grafů a další nástroje pro zlepšení vaší obchodní cesty.

Santiment je široce známý tím, že svým uživatelům zasílá newslettery, recenze a zprávy o trhu. Díky různým nástrojům pro analýzu řetězců, jako je Sandbase, můžete prohlížet a analyzovat grafy všech coinů.

Cena

Santiment nabízí bezplatný plán a placené plány (pro a pro+). Pro balíček nabízí pokročilé krypto metriky a přehledy trhu a stojí 44 USD měsíčně (roční předplatné). Pro+ nabízí ještě více funkcí a stojí 225 USD měsíčně (roční platba)

DeFi Llama

On-chain analýza - základy a nejlepší poskytovatelé on-chain dat v roce [current_date format=Y]DeFI Llama je nástroj, který agreguje data v rámci sektoru decentralizovaných financí (DeFi) a zobrazuje důležité statistiky trhu prostřednictvím intuitivního řídicího panelu. Tento nástroj vám umožňuje sledovat TVL a další důležité tržní metriky pro některé z nejpopulárnějších protokolů DeFi.

Nástroj sleduje následující blockchainy: Ethereum, BSC, Iron, Avalanche, Solana, Polygon, Arbitrum a Optimism. DeFi Llama vám také umožňuje sledovat výnosy z výnosového zemědělství, analyzovat data o stabilních coinech a sledovat jednotlivé blockchainy.

DeFi Llama je dokonalým řešením pro nadšence DeFi, kteří chtějí dosáhnout lepších finančních rozhodnutí pomocí přesných dat. Data, která nástroj pochází, spravuje komunita.

Cena

Zdarma

Nansen

On-chain analýza - základy a nejlepší poskytovatelé on-chain dat v roce [current_date format=Y]Nansen je kryptoanalytický nástroj, který kombinuje data v řetězci a bohatou databázi peněženek, aby poskytoval v reálném čase přehled o kryptoměnách a NFT. Více než 100 000 investorů využívá Nansen k získání náskoku na trhu a sledování chytrých peněz.

S Nansenem můžete sledovat, kam se finanční prostředky přesouvají, objevovat nové sbírky, projekty a tokeny a také sledovat transakce. Můžete také dostávat vlastní upozornění na velké transakce provedené důležitými peněženkami. Kromě toho můžete sledovat spotřebu plynu a cenu, abyste zjistili, které dApps mají největší aktivitu.

Cena

Nansen nabízí uživatelům bezplatný plán. A nabízí tři balíčky, včetně Standard, VIP a Alpha. Standardní plán se pohybuje mezi 100 USD/měsíc a 150 USD/měsíc v závislosti na fakturačním období. VIP plán stojí 1 000 USD měsíčně (účtováno ročně) a Alpha stojí 2 000 USD (účtováno ročně).

Messari

On-chain analýza - základy a nejlepší poskytovatelé on-chain dat v roce [current_date format=Y]Messari je kryptoanalytická společnost, která poskytuje řadu funkcí, které uspokojují potřeby investorů, obchodníků a výzkumníků, včetně nástroje Governance Tracker, který uživatelům umožňuje sledovat návrhy řízení a dozvědět se více o prostředí DAO.

Jedná se o slušný nástroj pro prozkoumávání kryptoprostoru, konkrétněji poskytování bezplatných mapových služeb, dlouhých týdenních zpráv, dat CSV ke stažení a dalších. Messari je široce známý pro každodenní statistiky pokrývající hlavní sektory kryptoměn od DeFi, Metaverse a Web3 až po NFT.

Messari nabízí vlastní seznamy sledování, které uživatelům umožňují vytvářet více seznamů sledování, aby měli přehled o aktivech, na kterých jim záleží.

Cena

Messari Pro stojí 24,99 USD měsíčně, pokud se účtuje ročně.

Jak funguje on-chain analýza?

On-chain analýza funguje na základě mnoha metrik, které byly seskupeny do tří tříd obsahujících fundamenty kryptoměny, současný a budoucí stav. Těmito informacemi jsou tržní kapitalizace, stav HODL a budoucí potenciál určité kryptoměny.

Celková tržní kapitalizace

Celková tržní kapitalizace je celková hodnota aktiv kryptoměny . Obvykle se vypočítává vynásobením ceny aktiva a cirkulující nabídky.

Je všeobecně známo, že kryptoměny s velkou kapitalizací jsou bezpečnější krypto investice a kryptoměny se střední kapitalizací jsou volatilní s potenciálem růstu. Naproti tomu kryptoměny s malou kapitalizací jsou vysoce volatilní a investice do nich jsou považovány za velmi rizikové.

Stav držeb

HODL waves je on-chain indikátor, který ukazuje tržní trend a věkovou skupinu konkrétní kryptoměny. Pomocí tohoto indikátoru můžete určit dobu držení konkrétního aktiva. Například vlna HOLD označuje žlutou barvu během 6–12 měsíců a fialovou po dobu delší než deset let.

On-chain analýza - základy a nejlepší poskytovatelé on-chain dat v roce [current_date format=Y]

Tento indikátor vám tedy umožňuje vědět, zda obchodníci drží aktivum dlouhodobě nebo krátkodobě. V konečném důsledku odráží chování obchodníků a budoucí pohyb trhu určité kryptoměny.

Vyhlídky kryptoměny

Vzhledem k tomu, že on-chain analýza odráží rostoucí počet investorů zapojených do kryptoměny, můžete lépe předvídat životnost této kryptoměny. Stejně jako při analýze cenových objemů, velikosti trhu atd. můžete analyzovat budoucí vyhlídky kryptoměn. Investice do aktiv, která mají podobné cenové pohyby jako Bitcoin, se obvykle považuje za bezpečnější. Tento ukazatel také zobrazuje celkové přílivy a odlivy aktiva.

Indikátory, které poskytují data v řetězci

Kromě výše uvedených on-chain metrik mají on-chain data několik indikátorů pro přesnou analýzu blockchainové sítě. Některé běžné indikátory on-chain, jako je hash rate a cirkulující nabídka, jsou průměrnému krypto investorovi docela známé.

Cenová akce

On-chain data umožňují obchodníkům činit obchodní rozhodnutí na základě cenových pohybů za určité období. Cenová akce v podstatě tvoří základ všech on-chain analýz, protože používá cenové vzorce a trendy k předpovídání budoucích pohybů. Můžete použít cenovou akci a grafovou analýzu, abyste porozuměli trendům ve struktuře trhu, ze kterých můžete lépe strategizovat a předpovídat potenciální cenový směr.

Některé nástroje cenových akcí, které můžete použít, zahrnují:

Stablecoin supply ratio (SSR)

Význam stablecoinů přesahuje to, že jsou ideálním aktivem na krypto burze. Vždy můžete swapovat na stablecoin, když je pohyb trhu nestabilní. Ale na druhou stranu se stablecoiny hodí jako indikátor při analýze dat v řetězci.

On-chain analýza - základy a nejlepší poskytovatelé on-chain dat v roce [current_date format=Y]

Ukazatel zvaný Stablecoin Supply Ratio (SSR) umožňuje obchodníkům porozumět kupní síle BTC nad stablecoiny. Stablecoin Supply Ratio (SSR) je definován jako poměr tržní kapitalizace BTC dělený tržní kapitalizací všech stablecoinů.

Tržní hodnota k realizované hodnotě (MVRV)

Poměr MVRV (tržní hodnota k realizované hodnotě) je nástroj pro on-chain analýzu popsaný jako poměr tržní kapitalizace aktiva k realizované kapitalizaci.

On-chain analýza - základy a nejlepší poskytovatelé on-chain dat v roce [current_date format=Y]

Vyhodnocení MVRV kryptoměny ukazuje průměrný zisk a ztrátu aktiva v oběhu. Z score MVRV 7 nebo více ukazuje potenciální vrchol trhu a poměr menší než 1 znázorňuje možné dno trhu.

Přílivy/odlivy burz

Můžete také vidět, zda více coinů proudí na kryptoburzy z peněženek – nebo naopak.

Majitelé kryptoměn často posílají své coiny na burzy, pokud je chtějí prodat. Údaje od poskytovatelů on-chain analýz ukazují, že prodej mincí zaslaných na burzy se často uskuteční během 12 až 36 hodin.

On-chain analýza - základy a nejlepší poskytovatelé on-chain dat v roce [current_date format=Y]

Pokud na burzy proudí hodně BTC, mohlo by to naznačovat, že rostoucí počet držitelů mince si myslí, že je vhodná doba na prodej. Rostoucí nabídka mincí může mít špatný vliv na cenu – pokud poptávka neroste ještě rychleji. Naopak silný odliv Bitcoinu z burz naznačuje klesající nabídku a tedy stabilizaci nebo (dále) rostoucí cenu.

Síla sítě

Síla blockchainové sítě závisí na několika faktorech, včetně objemu transakcí, distribuce nabídky, hash ratu a dalších.

Objem transakcí

Objem transakcí v řetězci je celkový objem kryptoaktiv převedených z externí peněženky. Pomocí průzkumníka blockchainu můžete snadno zobrazit objem transakcí na blockchainu a využít jej ke zlepšení svých obchodních strategií.

Distribuce dodávek

Pochopení modelu nabídky, jako je maximální nabídka, celková nabídka a cirkulující nabídka mince nebo tokenu, může zlepšit obchodní rozhodnutí.

Zatímco někteří investoři mohou uvažovat o flexibilní distribuci nabídky, kde se produkce mincí v průběhu času snižuje, jiní investoři mohou považovat pevnou distribuci nabídky za dlouhodobě nepříznivou. Tento nástroj také zohledňuje, zda coin výrazně upřednostňuje rané osvojitele více než nové investory. Takže můžete lépe najít projekt, do kterého stojí za to investovat peníze.

Aktivní adresy

Adresa je aktivní, jakmile se stane přímým účastníkem úspěšné transakce — buď jako odesílatel nebo příjemce.

Aktivní a dresy jsou kryptoměnové adresy, které se stanou aktivními po úspěšné transakci během určitého období . V důsledku toho mohou být aktivní adresy dobrým on-chain indikátorem, který ukazuje počet aktivních uživatelů na blockchainu.

On-chain analýza - základy a nejlepší poskytovatelé on-chain dat v roce [current_date format=Y]

Vyhodnocení počtu aktivních adres zahrnuje počet adres odesílatele i příjemce za dané období. Například měsíční aktivní adresy představují všechny účastníky, kteří v daném měsíci buď odeslali nebo přijali kryptoměnu.

Nákup a prodej

Nákup a prodej se týkají všech forem obchodů, včetně realizovaných zisků a ztrát, nerealizovaných tržních zisků, tržní hodnoty, nabídky ve ztrátě a v zisku a dalších.

Realizované zisky a ztráty

Realizované zisky a ztráty jsou zisky/ztráty dosažené po prodeji kryptoměny. Jakmile koupíte aktivum s fiat měnou, vznikne zisk/ztráta kvůli pohybům cen.

On-chain analýza - základy a nejlepší poskytovatelé on-chain dat v roce [current_date format=Y]

Realizované zisky a ztráty jsou určeny porovnáním částky realizované ztráty a realizovaného zisku. Pokud tedy výsledky vyjdou pozitivně, realizujte zisky; jinak, je-li záporný, je to ztráta.

Jakákoli hodnota nad nulou znamená, že síť je ve stavu čistého zisku, zatímco hodnoty pod nulou znamenají stav čisté ztráty. Obecně platí, že čím dále se NUPL odchyluje od nuly, tím blíže jsou trendy trhu směrem k vrcholům a dnům.

Realizovaná kapitalizace

Jedná se o variaci tržní kapitalizace, která oceňuje každé UTXO na základě jeho předchozí historické změny ceny, na rozdíl od jeho současné hodnoty. Unspent Transaction Output – UTXO – tento technický termín označuje množství kryptoměny, které zbývá po každé transakci provedené na blockchainu.

V důsledku toho odráží realizovaná kapitalizace realizovanou hodnotu všech dostupných aktiv v síti. Myšlenka realizované kapitalizace se točí kolem vytvoření metriky, která pomáhá hodnotit coiny podle současného stavu řetězce účtů. Obvykle, když je coin utracen, tržní kapitalizace se nemění.

Realized je v podstatě odlišná, protože přehodnocuje každou poslední přemístěnou minci na její aktuální hodnotu. Pokud je tedy coin utracen za cenu vyšší, než při předchozím přesunu, přehodnotí se na vyšší cenu a bude mít ekvivalentní nárůst realizované tržní kapitalizace.

Závěr

Ve světě, kde jsou data považována za nové zlato a Blockchain je na pokraji transformace způsobu ukládání a výměny (digitální) hodnoty, nelze nezdůrazňovat význam nově vznikajících on-chain analytických postupů. Během několika posledních let se objevili různí hráči, kteří svým uživatelům nabízejí nepřeberné množství snadno použitelných indikátorů a souborů dat v řetězci i mimo něj. Je v povaze věcí, že ne všechny ukazatele se časem ukáží jako prozíravé. Nicméně fenomén on-chain analýzy zde zůstane a pravděpodobně bude dále růst spolu s obecným přijetím technologie Blockchain.

Krypto burzy s nejnižšími poplatky 2023

Roman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *