Důležité události pro trh s kryptoměnami tento týden

6 min read

Navzdory dalšímu zvýšení úrokových sazeb ze strany amerického Federálního rezervního systému (Fed) a Evropské centrální banky (ECB) nebyly akciové a kryptotrhy ovlivněny a pokračovaly do stran. Dobrá čtvrtletní čísla od Applu a nečekaně silná data z amerického trhu práce vedly na konci týdne k oživení amerických akciových indexů na klasickém finančním trhu, což táhlo i kryptosektor na sever.

Opět se však ceně Bitcoinu nepodařilo získat zpět důležitou ŕoveň 30 000 USD a obchodní týden zakončil téměř beze změny v pásmu 29 000 USD. Klíčová kryptoměna však stále číhá a je v dosahu svého ročního maxima. Které úrovně kurzu budou pravděpodobně relevantní si můžete přečíst v nové analýze kurzu z 3. května. Pouze zlato dokázalo v průběhu probíhající bankovní krize v USA vystoupat na nové historické maximum a mezitím dosáhlo hranice 2 082 USD, než začala konsolidace i zde.

Tento týden budou relevantní následující ekonomická data

S oznámením nových inflačních údajů pro USA se obchodní týden pořádně rozjede až uprostřed týdne ve středu. Aktuální ceny výrobců v USA za poslední obchodní měsíc duben následují následující den. Druhý týden obchodování v květnu zakončí nová data z University of Michigan o očekáváních spotřebitelů a spotřebitelské důvěře v soukromé domácnosti v USA.

Spotřebitelské ceny CPI v USA

Středa 10. května 2023: Ve 14:30 (SEČ) zveřejní americký úřad pro statistiku práce konečná data o inflaci v USA za poslední měsíc duben. V předchozím měsíci byla meziroční míra inflace 5,0 procenta, pod prognózou 5,2 procenta a dále klesala. Za měsíc duben odborníci neočekávají žádnou změnu oproti posledním číslům. Experti trhu očekávají stabilizaci na 5,0 procenta. Pokud se očekávání analytiků potvrdí, akciový a kryptotrh by se mohl nadále stabilizovat a celkový pohyb nahoru by mohl pokračovat.

Vzhledem k dobrým údajům o trhu práce v USA v minulém týdnu by to mohlo být interpretováno jako další náznak stabilizace trhu. Pokud budou oproti odhadům expertů indexy spotřebitelských cen vyšší než odhady, americký dolar se pravděpodobně začne stabilizovat. Oživení amerického dolarového indexu (DXY) by mohlo znamenat protivítr zejména pro cenu Bitcoinu.

Ceny výrobců v USA ve druhé polovině týdne

Čtvrtek 11. května 2023: Ve 14:30 (SEČ) budou představeny aktuální indexy cen výrobců v USA (PPI) za předchozí měsíc duben. Analytici očekávají výrazný meziměsíční nárůst o 0,8 procenta z -0,3 procenta naposledy na 0,5 procenta. To znamená, že výrobní ceny, které v poslední době postupně klesají, by opět výrazně vzrostly.

Naposledy takto prudce stouply ceny výrobců v lednu. Pokud se růst cen zvýší tak, jak odborníci očekávají, lze očekávat pozitivní reakci amerického dolaru, což by se následně mohlo negativně projevit na akciovém a kryptotrhu. Pokud by na druhé straně byly indexy cen výrobců pod odhady tržních expertů a index amerického dolaru by nadále ztrácel na síle, jako v posledních několika týdnech, snížilo by to tlak na kryptoměny.

Spotřebitelská očekávání a spotřebitelská důvěra v USA na konci týdne

Pátek 12. května 2023: V 16:00 (SEČ) se účastníci trhu podívají na předběžné zprávy o spotřebitelské důvěře a očekávání spotřebitelů pro soukromé domácnosti za aktuální měsíc květen. Spotřebitelská očekávání zveřejněná University of Michigan odrážejí míru spotřebitelského optimismu ohledně ekonomického vývoje v USA. Při posledním zveřejnění za duben se důvěra domácností výrazně snížila na 60,5. U první květnové prognózy je expertní odhad 59,8 mírně pod konečnými hodnotami z předchozího měsíce.

To by mohlo naznačovat hospodářský pokles v nadcházejících měsících. Nedávná silná data z trhu práce by však mohla také překvapit. Pozitivní očekávání spotřebitelů v USA by naznačovala nárůst spotřebitelského chování v USA a měla by pozitivní dopad na akciové trhy a kryptoměnový sektor.

Očekávaná čísla spotřebitelské důvěry by měla být poprvé po stabilních předchozích měsících opět slabší. Na 63,0 je první odhad pro obchodní měsíc květen pod konečnými údaji za duben. V předchozím měsíci měla spotřebitelská důvěra stále hodnotu 63,5. V případě potvrzení poklesu spotřebitelské důvěry lze jako prvotní reakci očekávat konsolidaci cen na trzích. Vzhledem k tomu, že by však i americký dolar mohl dále oslabovat, lze si představit zvýšení cen Bitcoinu.

Na druhou stranu, pokud spotřebitelská důvěra oproti očekávání stoupne a bude v rozmezí dat z dubna, mohlo by to být pozitivní, neboť pozitivní spotřebitelská důvěra ukazuje na zvýšenou ochotu domácností k novým investicím.

Coinomi recenze 2023 – Inovativní kryptoměnová peněženka, která je na trhu od roku 2014

 

Roman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *