2021 by mohl být rokem NFT

3 min read

Někteří říkají, že rok 2021 bude rokem NFT.

Jistě, rok 2020 byl rokem DeFi, zatímco rok 2019 byl rokem stalecoinů, kterým dominovaly zprávy o spuštění Libry. 2017 a 2018 byly roky ICO a inteligentních smluv. Bude tentokrát řada na nezaměnitelných tokenech?

Tvrdí to generální ředitel společnosti Ngrave Ruben Merre na LinkedIn, kde zveřejnil dlouhý článek podporující tuto hypotézu.

Jak vytvořit NFT na EOS

2021 rokem NFT, od her až po sběratelské předměty

Klíčovým bodem argumentu je použití NFT ve dvou konkrétních oblastech: hraní her a sběratelské předměty.

Nejprve se nezaměnitelní tokeny začaly prosazovat v odvětví online her v roce 2020, přičemž vývojáři her založených na blockchainu začali přitahovat rizikový kapitál díky velmi dlouhým životním cyklům svých produktů a především díky své schopnosti nabízet skutečně inovativní modely zpeněžení. Toto je pravděpodobně sektor, kde je rozšíření těchto tokenů již daleko, zejména u těch her, které zahrnují také sběratelské předměty, jako jsou ikonické CryptoKitties.

Dalším horkým sektorem této technologie jsou sběratelské předměty i v tomto případě již bylo v roce 2020 zahájeno několik podobných projektů, často integrovaných s dobrou úrovní gamifikace. Zejména řada takzvaných „virtuálních světů“ v roce 2020 doslova explodovala a prokázala svou schopnost dobře růst.

Ale z tohoto hlediska je ještě třeba udělat hodně, například v oblasti sběratelských karet, jako jsou karty Pokémonů, známky, knihy, plakáty a vše, co souvisí s cennými sběratelskými předměty. Ve skutečnosti, jak říká Merre, NFT mohou velmi dobře představovat to, co je ve světě jedinečné a vzácné a to nejen inovativním, ale především nezaměnitelným a nezfalšovatelným způsobem. Navíc jsou přenosné a jejich držení je nepochybně jednoznačně ověřitelné.

NFT již dosáhly svého prvního velkého úspěchu v listopadu 2017 díky CryptoKitties, ale jejich potenciál se stále jeví jako neprozkoumaný. Například další oblasti, kde by se mohly hodně rozšířit, jsou umění, tokenizace dokumentů nebo tokeny správy v sektoru NFT.

Ačkoli je velmi obtížné si představit, jak se bude tento sektor vyvíjet v roce 2021, je pravděpodobné, že by se mohl dále rozšiřovat, možná i za své současné hranice.

Roman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *