Co je Ethereum Classic (ETC), cenová předpověď 2024 – 2030 a proč do něj investovat?

8 min read

Co je Ethereum Classic (ETC), cenová předpověď 2024 - 2030 a proč do něj investovat?Ethereum Classic (ETC) je decentralizovaná platforma s otevřeným zdrojovým kódem, která podporuje smart kontrakty, podobně jako její sesterská platforma Ethereum (ETH). ETC vzniklo v roce 2016 jako reakce na rozpor v komunitě Etherea po hacku DAO, kdy vývojáři Etherea rozhodli vrátit transakce z hacku zpět. Tato událost vedla k rozdělení blockchainu a vzniku dvou různých kryptoměn: ETH a ETC. ETC si zachovalo původní blockchain, bez zásahu, s přesvědčením, že „kód je zákon“, tedy že blockchain by neměl být modifikován kvůli lidským zásahům.

Ekosystém Ethereum Classic

Ekosystém Ethereum Classic je podobný Ethereu v tom, že podporuje vytváření a běh decentralizovaných aplikací (dApps) a smart kontraktů. Hlavním cílem ETC je zajistit integritu blockchainu a zachovat neměnnost decentralizovaných systémů.

Smart kontrakty a dApps: Platforma Ethereum Classic umožňuje vývojářům vytvářet smart kontrakty – samo-vymahatelné smlouvy, které jsou nasazeny na blockchainu. Tyto kontrakty jsou neměnné a běží autonomně bez zásahu třetích stran.

Decentralizace: Ethereum Classic se zavazuje k decentralizovanému řízení bez zásahů třetích stran. Všechny změny musí projít procesem konsenzu komunity a nejsou rozhodovány centrální autoritou.

Finanční aplikace: Stejně jako u Etherea, ETC podporuje vytváření a používání decentralizovaných finančních aplikací (DeFi), což zahrnuje například decentralizované burzy (DEX), půjčky, pojišťovnictví a další finanční produkty, které fungují na základě smart kontraktů.

Příklady dApps běžících na Ethereum Classic

Ethereum Classic (ETC) má několik decentralizovaných aplikací (dApps), které běží na jeho blockchainu:

  1. Ethernode: Platforma pro správu full node klientů Ethereum Classic, která umožňuje uživatelům snadno nasadit a spravovat uzly blockchainu.
  2. TokenMint: Umožňuje snadnou tvorbu tokenů na blockchainu Ethereum Classic bez nutnosti programovacích dovedností. Uživatelé mohou vytvářet vlastní tokeny a integrovat je do svých aplikací.
  3. Saturn Network: Decentralizovaná burza (DEX), která nabízí obchodování s tokeny na Ethereum Classic blockchainu. Saturn umožňuje uživatelům obchodovat přímo z peněženky bez potřeby centralizované burzy.
  4. ETC Swap: Decentralizovaná platforma pro směnu kryptoměn, která využívá smart kontrakty k provádění bezpečných a transparentních obchodů na blockchainu ETC.

Tyto aplikace představují některé z nejaktivnějších projektů na Ethereum Classic, které využívají sílu smart kontraktů a decentralizovaných řešení.

Co je Ethereum Classic (ETC), cenová předpověď 2024 - 2030 a proč do něj investovat?

Ethereum Classic klade velký důraz na bezpečnost a neměnnost svého blockchainu. Jedním z jeho hlavních rysů je, že odmítá provádět zásahy, jako byl ten, který vedl ke vzniku Etherea (ETH), což znamená, že ETC zůstává konzistentní se svým původním protokolem.

Ethereum Classic stále používá těžební algoritmus Proof of Work (PoW), což znamená, že je možné těžit ETC pomocí hardwaru, jako jsou grafické karty (GPU) a speciální zařízení ASIC. Na rozdíl od Etherea, které přešlo na algoritmus Proof of Stake (PoS) v rámci upgradu „The Merge“, ETC zachovává svou těžitelnost pomocí klasického těžebního modelu.

Případy použití Ethereum Classic

Ethereum Classic se primárně používá k budování decentralizovaných aplikací (dApps) a k vytváření smart kontraktů. Zde jsou některé klíčové případy použití:

  1. DeFi aplikace: Podobně jako Ethereum, i ETC je domovem pro decentralizované finanční aplikace, jako jsou půjčky, burzy a pojištění.
  2. Tokenizace aktiv: Na ETC blockchainu mohou být vytvořeny tokeny představující skutečná aktiva, jako jsou nemovitosti, zlato nebo komodity. Tyto tokeny mohou být následně obchodovány a přenášeny mezi uživateli.
  3. Internet of Things (IoT): Ethereum Classic se také zaměřuje na možnost nasazení decentralizovaných systémů pro Internet věcí (IoT), kde smart kontrakty mohou automatizovat interakce mezi zařízeními.
  4. Bezpečnostní řešení: Díky své neměnnosti je Ethereum Classic vhodný pro bezpečnostní aplikace, kde je nutné zajistit, že data nebudou změněna nebo manipulována.

Cenová historie ETC od vzniku do roku 2024

Cenová historie Ethereum Classic byla velmi volatilní. Když ETC vzniklo v roce 2016, jeho cena se pohybovala kolem 0,60 USD. Po počátečním rozdělení blockchainu začala cena postupně růst, a to hlavně díky zájmu komunity a těžařů.

  • 2017: V roce 2017, s růstem celého kryptoměnového trhu, cena ETC dosáhla maxima kolem 45 USD. Tento nárůst byl tažen zvýšenou poptávkou po kryptoměnách jako celku a rostoucí popularitou Etherea a jeho derivátů.
  • 2018: Rok 2018 přinesl celkový pokles na kryptoměnových trzích a cena ETC do konce roku klesla zpět na úroveň kolem 4–5 USD.
  • 2021: Další významný cenový nárůst nastal během roku 2021, kdy cena ETC dosáhla vrcholu kolem 176 USD, což bylo v době, kdy celý trh zažíval silnou růstovou fázi.
  • 2022–2024: Cena ETC klesla v roce 2022, když kryptoměnové trhy zažily pokles, a poté se stabilizovala kolem 20–30 USD, s občasnými výkyvy směrem nahoru i dolů.

Co je Ethereum Classic (ETC), cenová předpověď 2024 - 2030 a proč do něj investovat?

Cenová předpověď 2024–2030

Předpověď ceny ETC závisí na mnoha faktorech, včetně regulace kryptoměn, poptávky po decentralizovaných aplikacích a vývoji samotného blockchainu. Předpokládá se však, že zájem o ETC zůstane silný, zvláště mezi těžaři a komunitou podporující neměnnost blockchainu.

2024
Očekává se, že v roce 2024 bude cena ETC mezi 30 – 40 USD. Tento růst bude podporován halvingem bitcoinu, poptávkou po těžbě a vývojem decentralizovaných aplikací. Kryptoměnový trh se stabilizuje a ETC si najde své místo jako platforma pro dApps a bezpečnostní aplikace.

2025
V roce 2025 může cena ETC vzrůst na 40–50 USD. Tento nárůst bude způsoben větším zájmem o decentralizované finance (DeFi) a používáním smart kontraktů. Důležitou roli zde hraje i udržení těžitelnosti, která bude přitahovat těžaře opuštěné Ethereum.

2026
V roce 2026 se očekává, že cena ETC klesne na 20–30 USD. Vývoj decentralizovaných aplikací, tokenizace aktiv a nasazení v průmyslu jako Internet věcí (IoT) posílí poptávku po Ethereum Classic, ale medvědí trh po post-halvingovém cyklu je téměř nevyhnutelný. Spolupráce s jinými blockchainy také zlepší interoperabilitu.

2027
Pro rok 2027 je předpovězen růst ceny ETC na 30–35 USD. Stoupající poptávka po bezpečnostních řešeních a škálovatelných dApps bude hnací silou tohoto růstu. Ethereum Classic si díky své neměnnosti získá popularitu mezi korporacemi a vládními institucemi.

2028
V roce 2028 by cena ETC mohla dosáhnout 40–60 USD. Další halving Bitcoinu, rozvoj IoT a přijetí blockchainových technologií podpoří růst. ETC může být používáno k vytváření komplexních aplikací v reálném světě, což přitáhne více vývojářů a uživatelů.

2029
Odhadovaná cena ETC pro rok 2029 je 100–120 USD. Vývoj dalších decentralizovaných finančních nástrojů a spolupráce s jinými blockchainy posílí postavení Ethereum Classic na trhu. Vylepšení škálovatelnosti a bezpečnosti také přispěje k růstu cen. Nesmíme zapomínat na vrchol halvingového cyklu.

2030
Do roku 2030 se předpokládá, že cena ETC může dosáhnout až 150 USD. Ethereum Classic se stane důležitým hráčem v oblasti decentralizovaných aplikací, smart kontraktů a bezpečnostních systémů. Vývoj a inovace na platformě přilákají další investory a uživatele.

Budoucí plány

Ethereum Classic má několik plánů na zlepšení své platformy. Mezi klíčové priority patří zvýšení škálovatelnosti, bezpečnosti a další vývoj dApps na blockchainu.

  1. Zvýšení škálovatelnosti: Vývojáři ETC se zaměřují na zlepšení výkonu sítě, aby zvládla vyšší objem transakcí a mohla konkurovat jiným blockchainovým platformám.
  2. Interoperabilita: Jedním z klíčových cílů je zlepšení interoperability s jinými blockchainy, což umožní snadnější přenos tokenů a dat mezi různými sítěmi.
  3. Bezpečnostní upgrady: S ohledem na historii útoků na ETC se platforma neustále zaměřuje na zlepšení bezpečnosti sítě, aby byla odolnější vůči budoucím útokům.

Závěr: Proč investovat do Ethereum Classic?

Investice do Ethereum Classic nabízí několik výhod:

  • Neměnnost blockchainu: ETC zůstává věrné své původní vizi blockchainu, který je neměnný a nepodléhá lidským zásahům. To ho činí atraktivním pro investory, kteří si cení decentralizace a bezpečnosti.
  • Možnost těžby: Na rozdíl od Etherea, které přešlo na Proof of Stake, ETC stále umožňuje těžbu pomocí PoW, což z něj dělá atraktivní volbu pro těžaře.
  • Ekosystém decentralizovaných aplikací: Ethereum Classic podporuje širokou škálu decentralizovaných aplikací, což poskytuje možnosti pro budoucí růst a přijetí v různých průmyslových odvětvích.
  • Budoucí růst: S plánovanými upgrady a rozšířením dApps ekosystému by hodnota ETC mohla růst.

Pokud máte zájem o hlubší technické detaily a vizi ETC, doporučuji přečíst si whitepaper Ethereum Classic.

Sdílejte

Napsat komentář