Jsou kryptoměnové ETF rizikem pro finanční trh?

8 min read

Vlivný think-tank v Jižní Koreji zaměřený na finance a ekonomiku vyvolal obavy z možného schválení kryptoměnových ETF v zemi. Korea Institute of Finance prostřednictvím výzkumníka Bo-mi Lee argumentoval, že potenciální rizika spojená s těmito finančními produkty mohou výrazně převyšovat jejich výhody. To vyvolalo debatu o důsledcích kryptoměnových ETF na globální finanční trhy. Mohly by totiž mít významný dopad na volatilitu trhu, alokaci zdrojů a likviditu.

Kryptoměnové ETF v kontextu globálního finančního trhu

Kryptoměnové ETF mohou mít významný dopad na globální finanční trh, a to zejména v dlouhodobém horizontu.

Tyto produkty umožňují investorům získat expozici vůči kryptoměnám jako bitcoin a ethereum, aniž by vlastnili podkladová aktiva. Proto se jim dostává chvály za potenciální zvýšení dostupnosti trhu a likvidity. Přinášejí však také řadu rizik, která mohou ohrozit stabilitu finančních systémů po celém světě. Schopnost ETF přilákat značný kapitál na trh s kryptoměnami, zejména v období rostoucích cen, vyvolává otázky ohledně jejich celkového dopadu na finanční stabilitu.

Investoři skutečně projevili velký zájem po spuštění bitcoinových ETF. Koneckonců, v prvních týdnech obchodování měly příliv více než 20 miliard USD. To představuje obrovský příliv kapitálu. V průměru přes 500 milionů USD za den (což odpovídá přibližně 10 000 BTC). Proto dokonce překonaly denní produkci Bitcoinu, která je přibližně 1 800 BTC.

Tyto fondy navíc nemusí nabízet stejný stupeň ochrany investorů jako jiné ETF. Koneckonců, kromě střetu zájmů podléhají pružnějším kontrolám ohledně jejich poplatků. K těmto produktům měl výhrady dokonce i prezident americké Komise pro cenné papíry (SEC) Gary Gensler. Přestože hlasoval pro bitcoinové ETF, uvedl, že jejich schválení agenturou nepředstavuje podporu bitcoinu.

Gensler popsal kryptoměnu takto:

„Ve zkratce – spekulativní a nestálé aktivum, které se také používá k nezákonným činnostem, včetně ransomwaru, praní špinavých peněz, úniků a financování terorismu.“

Zvyšující se volatilita trhu

Jednou z hlavních obav ohledně kryptoměnových ETF je, že by mohly zvýšit volatilitu trhu. Kryptoměny jsou již známé svými cenovými výkyvy. Přidání ETF do této rovnice by proto mohlo prohloubit výkyvy. Jak ETF přitahují více investorů, příliv a odliv kapitálu může generovat prudké pohyby cen. V dobách větší tržní euforie by to mohlo mít za následek velký tok kapitálu na trh s kryptoměnami s potenciálem vytvářet „bubliny“. V medvědích časech by rychlé odlivy finančních prostředků mohly vyvolat prudké propady a zvýšit celkovou nestabilitu trhu.

Podle společnosti Bauer pro analýzu dat však volatilita bitcoinu v posledních letech neustále klesá, přičemž od zavedení bitcoinových futures nepřesáhla 4,5 %. Tato data berou v úvahu 100denní průměr denních cenových změn v procentních bodech. Společnost očekává, že se tato volatilita dále sníží s nedávným zavedením bitcoinových ETF.

Narušení alokace zdrojů a likvidity

Dalším prokázaným problémem je potenciální narušení alokace zdrojů a likvidity během fází kolísání trhu. Když na kryptoměnový trh proudí velký objem kapitálu prostřednictvím ETF, může docházet k neefektivitě distribuce zdrojů v celém finančním systému. Finanční instituce mohou alokovat více zdrojů do kryptoměnových aktiv. To by však přicházelo na úkor jiných odvětví, což by vedlo k možným nerovnováhám.

Kromě toho může být negativně ovlivněna likvidita finančních trhů. To je obzvláště důležité. Ostatně ve Spojených státech měnové zpřísnění a vysoká emise státních dluhopisů ze strany Fedu již způsobují výrazné snížení obecné likvidity. Fed snižuje svou rozvahu a nechává vypršet 95 miliard dolarů měsíčně. Dochází tedy k poklesu množství nečinných peněz na trhu.

Systemové riziko

Kryptoměnové ETF mohou v širší analýze také zavést systémová rizika do finančního systému. Tyto fondy totiž mohou blíže  propojit tradiční finanční trhy a trh s kryptoměnami.

Tato propojenost znamená, že významná narušení bezpečnosti nebo selhání na trhu s kryptoměnami by mohla mít dominový efekt na finanční systém. Dotklo by se to tedy jiných tříd aktiv a finančních institucí.

Přestože jsou ETF navrženy pro větší likviditu, v obdobích napětí na trhu může tato likvidita vyschnout. Pokud se příliš mnoho investorů pokusí prodat své držby krypto ETF současně, mohlo by to vést k nedostatku likvidity.

Potřeba pevných regulačních rámců

Pro zmírnění rizik spojených s kryptoměnami a jejich ETF jsou zásadní robustní regulační rámce. Tyto struktury musí chránit investory a zajistit stabilitu finančních trhů. Například v roce 2022 vydal Bílý dům první komplexní směrnici pro zodpovědný rozvoj digitálních aktiv.

Americký prezident má však v těchto záležitostech omezené pravomoci a směrnice Bílého domu jsou pouze doporučeními. Pokyny vydané Bidenovou administrativou se zabývají tématy, jako je ochrana spotřebitele. Snaží se také podporovat finanční stabilitu a pokrok v odpovědných inovacích.

Kolaps kryptoměnové burzy FTX a další bankroty s velkým dopadem, jako je BlockFi, však vše změnily. Americké regulační agentury totiž začaly vůči kryptoměnám přijímat nepřátelštější přístup. CFTC a (zejména) SEC zahájily represe na kryptoměnový průmysl.

Nedávno prezident Joe Biden vetoval usnesení Kongresu, které by zrušilo pokyny SEC týkající se kryptoměn. Kryptoprůmysl tvrdí, že tyto pokyny by omezily jeho schopnost spolupracovat s bankami. Rozhodnutí vetovat toto usnesení vyvolalo v kryptokomunitě velkou frustraci. Mnoho lidí vyjádřilo obavy, že by to bylo překážkou pro inovace a růst průmyslu.

Finanční prostředí Jižní Koreje

V souvislosti s Jižní Koreou jsou obavy ohledně zavedení kryptoměnových ETF obzvláště velké. Koneckonců, finanční regulátor země již podnikl kroky ke zpřísnění pravidel pro kryptoaktiva, aby chránil uživatele. Například od 19. července musí kryptoměnové burzy registrované v zemi každých šest měsíců přehodnotit již uvedené tokeny nebo provádět testy spolehlivosti vydávajícího subjektu. Země nakonec varovala, že platformy, které nebudou splňovat nová pravidla, budou čelit sankcím. Mohou zahrnovat minimálně jeden rok vězení nebo peněžitý trest.

Vliv krypto ETF na finanční stabilitu Jižní Koreje

Zavedení kryptoměnových ETF v Jižní Koreji by mohlo ovlivnit finanční stabilitu země, zejména proto, že země je důležitým hráčem na trhu s kryptoměnami. V prvním čtvrtletí letošního roku se hlavní fiat měnou pro obchodování s kryptoměnami stal jihokorejský won, který překonal americký dolar – 456 miliard dolarů na centralizovaných burzách kryptoměn, proto přesáhl objem 455 miliard USD v amerických dolarech.

Navíc nedávný průzkum odhalil, že většina mladých Jihokorejců ztrácí důvěru v národní důchodový systém. Ve skutečnosti mnozí tvrdí, že vidí kryptoměny a burzy jako lepší alternativy. Studie odhalila, že více než tři čtvrtiny lidí ve věku 20 až 39 let nedůvěřují státnímu důchodovému systému. Více než polovina respondentů, kteří uvedli, že si vytvářeli vlastní penzijní plány, uvedla, že své fondy budují pomocí akcií a kryptoměn.

Proto výzkumník uvedl, že by země měla více zkoumat potenciální ztráty a přínosy zavedení kryptoměnových ETF. V současné době Lee tvrdí, že ztráty budou větší než přínosy, které mají být získány.

Marketa Tesarkova
Sdílejte

Napsat komentář