Jak je to s výplatami v kryptoměnách? Odborníci odhalili 4 nevýhody

7 min read

Exploze popularity práce na volné noze, takzvaného freelancingu, vedená touhou po větší flexibilitě, zahájila éru „kryptopracovníků“. Což znamená, že tradiční platy se vyměňují za platby kryptoměnami.

Jak je to s výplatami v kryptoměnách? Odborníci odhalili 4 nevýhody

Platby v kryptoměnách se v poslední době výrazně prosadily jako způsob, jak mohou freelanceři dostat zaplaceno. Nedávný průzkum odhalil, že 93 % freelancerů (ze vzorku 2 500 respondentů) po celém světě chce být placeno v kryptoměnách. Nejčastěji stablecoiny.

Tento nárůst zájmu pramení z frustrace, se kterou se mnozí potýkají s problémy se směnou měn. Transakční poplatky a převody měn činí práci s mezinárodními klienty problémovější. Kryptoměny nabízejí potenciální řešení zjednodušením plateb a odstraněním těchto překážek. Zde jsou odborné postřehy k prozkoumání potenciálních úskalí výplat v kryptoměnách.

Pravidla KYC a AML představují výzvy

Zdá se, že platy v kryptoměnách jsou v módě. Felix Shipkevich, zakladatel newyorské právnické firmy Shipkevich PLLC, přesto varuje, že mohou být komplikovanější než tradiční metody. Hlavní viník? Notoricky známá volatilita kryptoměn. Na rozdíl od fixního platu může bitcoin a další podobné měny kolísat vna hodnotě. To znamená, že freelanceři mohou vidět, jak se jejich těžce vydělaný příjem zmenšuje, než jej převedou na použitelnou hotovost. A přestože cena bitcoinu roste, skeptici varují, že jeho budoucnost zůstává hazardem. Shipkevich uvedl, že stablecoiny nabízejí větší stabilitu. Jeho hodnota je ale v mnoha případech stále vázána na potenciálně riziková rezervní aktiva.

Právník také řekl, že freelanceři budou muset projít technickou křivkou učení. Musí porozumět digitálním peněženkám, blockchainu a složitosti kryptotransakcí. Neustále se měnící předpisy pro kryptoměny navíc ohrožují dodržování daňových povinností. Ty se mohou lišit podle místa a mohou vyžadovat odbornou účetní pomoc. Dále se zpřísňují předpisy KYC (poznej svého zákazníka) a AML (proti praní špinavých peněz). To vyžaduje, aby freelanceři  prošli procesem ověřováním identity. Stručně řečeno, výplaty v kryptoměnách přicházejí s určitou mírou složitosti.

Daně

Daniel Krupka, ředitel výzkumu Coin Bureau, poukázal na jednoduchost fiat daní.

„Zatímco je snadné spočítat, kolik dlužíte na daních s platbami ve fiat měnách, je to méně snadné s platbami kryptoměnami, zejména volatilními kryptoměnami, jako je BTC,“ řekl.

Je to kapitálový zisk, pravidelný příjem nebo něco úplně jiného, ​​pokud držíte bitcoin a jeho hodnota raketově stoupá? Krupka zdůrazňuje, že daňové nesníze, zejména u volatilních kryptoměn, mohou u freelancerů převážit počáteční přitažlivost kryptoplateb.

Daňová pravidla v ČR

Podle českého právního řádu jsou kryptoměny považovány za nehmotný majetek. To znamená, že příjmy z prodeje kryptoměn podléhají zdanění podle zákona o daních z příjmů. Fyzické osoby musí zahrnout své zisky z prodeje kryptoměn do daňového přiznání a tyto příjmy zdanit sazbou daně z příjmů fyzických osob, která je aktuálně 15 %.

Daňové přiznání a kryptoměny: Při vyplňování daňového přiznání musí fyzické osoby uvést všechny transakce související s kryptoměnami, které vedly k příjmu. To zahrnuje prodej kryptoměn, směnu na fiat měnz nebo jiná aktiva, a také platby kryptoměnami za zboží a služby. Je důležité vést přesnou evidenci všech transakcí, aby bylo možné správně vypočítat daňový základ.

Náklady a zisky: Pro výpočet daňového základu lze od zisků odečíst náklady spojené s pořízením kryptoměn. To znamená, že pokud někdo nakoupil kryptoměny a následně je prodal za vyšší cenu, může od příjmů odečíst původní nákupní cenu těchto kryptoměn.

Překážky v převodech krypto-to-cash

Daniel Fayemi, backend inženýr ve společnosti Bitvavo, řekl, že konverze kryptoměn na hotovost může být náročná v závislosti na lokalitě. Například v Evropské Unii přísné předpisy omezují množství peněz, které můžete převést z peněženky bez uvedení osobních údajů, na 1 000 EUR.

Stablecoiny předčí kryptoměny v platbách

Matthew Leising, spoluzakladatel DeCential Media, řekl, že stablecoiny nabízejí vynikající možnost pro freelancery obeznámené s kryptoměnami. A jejich porozumění je pro nováčky poměrně jednoduché.

Stablecoiny také nabízejí příležitost získat  slušný  výnos v rámci stakingu, jako je aktuálních 5,1 % na USDC na Coinbase. Potenciální problém však vyvstává u banky freelancera. „Může být potíž uskutečnit kryptotransakce, zejména při převodu příjmů na americké dolary nebo jiné fiat měny,“ řekl Leising.

Krypto friendly banky v Česku

V České republice existuje několik bank, které jsou považovány za přátelské ke kryptoměnám. Tyto banky umožňují svým klientům provádět transakce s kryptoměnovými burzami a poskytovateli peněženek bez větších omezení. Zde je několik z nich:

  1. Fio banka:
    • Fio banka je známá svou vstřícností k kryptoměnovým transakcím. Nabízí širokou škálu služeb pro jednotlivce i firmy a nemá přísné restrikce na transakce s kryptoměnovými burzami.
  2. Raiffeisenbank:
    • Raiffeisenbank patří mezi banky, které podporují inovace a moderní technologie, včetně kryptoměn. Umožňuje provádět platby na kryptoměnové burzy a podporuje různé fintech projekty.
  3. Air Bank:
    • Air Bank je další banka, která je otevřená kryptoměnovým transakcím. Je známá svým moderním přístupem k bankovnictví a digitálním službám, což zahrnuje i podporu kryptoměn.
  4. Expobank:
    • Expobank CZ je první banka v České republice, která nabídla účet s integrovanými funkcemi pro obchodování s kryptoměnami. Její účet NEO umožňuje klientům investovat do Bitcoinu a dalších kryptoměn přímo z bankovního účtu.
  5. Revolut:
    • Ačkoli Revolut není tradiční banka a spíše fintech platforma, je velmi populární mezi uživateli kryptoměn v České republice. Nabízí možnost nákupu, prodeje a držení různých kryptoměn přímo v aplikaci.
  6. Česká spořitelna:
    • Česká spořitelna je jednou z největších bank v České republice a je relativně otevřená kryptoměnovým transakcím, ačkoli může mít určité omezení a požadavky na dodržování předpisů.

Je důležité si uvědomit, že i když tyto banky jsou obecně považovány za přátelské ke kryptoměnám, vždy je dobré se informovat přímo u konkrétní banky o jejich aktuálních politikách a postupech týkajících se kryptoměnových transakcí. Kryptoměnové regulace se mohou měnit a některé banky mohou mít specifické požadavky na ověřování a sledování transakcí.

Co se týče globálního měřítka, podle Rebeccy Liao, generální ředitelky Saga, je dobrou zprávou, že zákonodárci a kandidáti na prezidenta stále více přijímají kryptoměny. Rebecca věří, že jakmile USA uzákoní komplexní zákon o kryptoměnách, nfreelanceři budou z velké části dostávat platby ve stablecoinech.

Roman
Sdílejte

Napsat komentář